Ogłoszenie 

Obsluga informatyczna firm Sukienki serwer hp ml110

Poprzedni temat «» Następny temat
Kolekcjonowanie uzależnia?
Autor Wiadomość
szymonp1992

Wysłany: Sro Wrz 12, 2007 15:51   Kolekcjonowanie uzależnia?

Tutaj piszemy o naszych odczuciach na w/w temat... Mnie osobiście to uzależniło i to bardzo, stało się po prostu ważnym elementem życia, bez którego strasznie by mi się nudziło... Poza tym takie pasje to coś wspaniałego... Masz o czym dyskutować ze znajomymi, ciągle poszerzasz swoją wiedzę piłkarską, piszesz coraz lepsze listy... Daje to wiele i uzależnia, ale z takiego uzależnienia jestem wprost dumny!

:D

Co Wy o tym sądzicie?

kowal1071 

Wysłany: Sro Wrz 12, 2007 16:03   

Rzeczywiście uzależnia. Gdy jestem w szkole cały czas myślę żeby wrócić do domu i sprawdzić czy czegoś nie ma w skrzynce. Nowy autograf który otrzymam daje mi wiele radości.

HALA MADRID! ! !

JAK DO MNIE PISZESZ NA GG TO SIĘ NAJPIERW PRZEDSTAW!!

Hala Madrid Hala Madrid

Real Madrid Gran Mastrem

CAMPEONES DE LA LIGA 07/08

andartur 

Kolekcjoner od: Dłużej niż TY.
Wysłany: Sro Wrz 12, 2007 16:04   

Jest na pewno moim ważnym elementem, ale nie uzależnieniem - a uzależnienie trzeba leczyć :P

Na pewno wciąga, ale trzeba do tego zachować odpowiedni dystans.

m3ssi

Wysłany: Sro Wrz 12, 2007 16:35   

Oczywiście cieszę się, gdy znajdę coś dla siebie w skrzynce, jednak na pewno nie jestem uzależniony.

Ostatnio nie mam prawie w ogóle czasu na kolekcjonowanie, a nawet na myślenie o nim. Tak jak pisze andartur- zachowuję dystans

http://messi.fotopic.net

andartur 

Kolekcjoner od: Dłużej niż TY.
Wysłany: Sro Wrz 12, 2007 16:50   

m3ssi napisał/a:

Ostatnio nie mam prawie w ogóle czasu na kolekcjonowanie, a nawet na myślenie o nim

Ja dokładnie to samo - wracam z LO w godzinach popołudniowych masa zajęć i nauki...

Kolekcjonowanie traktuję jako rozrywkę - lubię sobie pooglądać swoją kolekcję.

Nawet na pocztę mam strasznie mało czasu...

tkrass 

Wysłany: Sro Wrz 12, 2007 17:01   

ja ostatnio mialem kilkumiesieczna przerwe spowodowana znudzeniem w kolekcjonowaniu wiec nie ma co mowic o uzaleznieniu

it was always burning since the world's been turning

we didn't start the fire

but when we are gone will it still burn on and on and on?

lukasek92 

Wysłany: Sro Wrz 12, 2007 19:06   

Mnie osobiscie kolekcjonerstwo nie uzaleznilo... Owszem, gdy wracam do domu po szkole, to zawsze z podnieceniem zaglądam do skrzynki, ale trzymam się tak jak powiedzieli moi poprzednicy z dystansem. Czasami wyślę list, czasem maila(do Bayeru ostatnio zazwyczaj :P ) i to wszystko...

Palladino 

Profil: autografy piłkarzy
Kolekcjoner od: 2007-08
Wysłany: Sro Wrz 12, 2007 19:08   

Ja jestem od tego uzależniony. Dzień bez grafu to dla mnie dzień stracony. Mi się to nie znudzi bo to jest fantastyczne !! !

Rudy 

Profil: jp
Wysłany: Sro Wrz 12, 2007 20:26   

Ja traktuje to z dystansem. Czasami wysle list czasami nie, gdy juz tak czesto nie przycjodza listy to wtedy wysylam listy :-D

szymonp1992

Wysłany: Sro Wrz 12, 2007 21:32   

Wiecie, że świadomość uzależnienia jest dużo lepsza niż przekonanie o dystansie do czegokolwiek? Jak ktoś np. bierze dragi to lepiej jak wie o problemie niż jakby miał to bagatelizować i uznawać, że robi to rzadko, od czasu do czasu i w każdej chwili może z tego wyjść... Fakt, wkurza mnie to ile już kasy w to włożyłem, ale gdy wysyła się 4-5 listów tygodniowo to się tego tak nie odczuwa... Tak jak mówił Palladino - mnie to się nie znudzi, bo z kolekcji jestem dumny, a lepsze takie uzależnienie niż inne...

gollaz 

Profil: autografy, bilety Górnika Zabrze
Kolekcjoner od: bilety od 2000
Wysłany: Sro Wrz 12, 2007 21:39   

A ja mimo swojego wieku muszę przyznać, że wciągnęło mnie strasznie kolekcjonowanie (choć może bardziej zbieranie). Jestem bardziej mailowcem - wymieniaczem. Głównie wymieniam bilety, które są moją najważniejszą kolekcją (i tu mimo skromnej ilości mogę powiedzieć, że to kolekcja). Ale zbieram też autografy, tu jestem zdecydowanym zbieraczem. Dużo fajnych grafów można zdobyć mailowo (bo chyba nikt nie powie, że graf mistrza olimpijskiego, czy rekordzisty świata w swojej dyscyplinie zdobyty przez kontakt elektroniczny to jest 'niecenzuralne słowo', bo jest po mailu) i mam mało grafów zdobytych listownie.

Konkluzja do tego wstępu jest taka, że gdy widzę pustą skrzynkę to daje mi to tylko ochotę do wysyłania. Cały dzień myślę o tym, że ok. godz. 16-17 trzeba zejść zobaczyć czy coś w tej skrzynce nie leży. Nie ma nic, to jestem strasznie rozczarowany. Jak idę wysłać listy z wymiany na pocztę, to też robię to tak, żeby w tym samym czasie skrzynka teoretycznie była już obsłużona ;)

Pewnie dzieje się to z tego powodu, że ostatnio rano i popołudniami mam wiele wolnego czasu. Ostatnie półrocze to ledwo 2 zajęcia na tydzień. Na razie nie pracuję. Obecnie jestem singlem, więc wariant spędzanie czasu z dziewczyną też odpada. Moi znajomi w większości czas mają po 21, wtedy wybywam z domu, wracam różnie 23 - 03 w nocy. Gdy to się zmieni, a zmieni się za niedługo pewnie przestanę tyle myśleć o zbieraniu i tyle czasu poświęcać temu hobby, ale zawsze jakiś czas znajdę. Choć może wtedy zwiększą się potencjalne środki na wysyłanie czy to listów, czy kupno zachcianych pozycji.

Tak, na razie jestem uzależniony. Choć moich uzależnień jest wiele.

Edytka mówi, po przeczytaniu posta Szymona:

Wiesz, o nieznanych Ci uzależnieniach (typu tzw. 'dragi') lepiej nie wypowiadać się, jeśli nie ma się pojęcia o tym co się pisze (mówi). No offence.

Kibic, zwierze,
fani chuligani,
krew na butach,
morduj razem z nami!

juvelove 

Profil: Gadżety Paczki
Kolekcjoner od: 2005- 07
Wysłany: Czw Wrz 13, 2007 12:10   

nie jestem od tego ALE Fjnie dostać jakąś pamiątkę, niż jej nie dostać.

danielfcb 

Profil: Autografy
Kolekcjoner od: Luty 2007
Wysłany: Czw Wrz 13, 2007 15:17   

Ja tak pół na pół. Nie dawno miałem małą przerwę w kolekcjonowaniu pamiątek ale teraz każdy dzień bez przesyłki jest dla mnie nudny i stracony.

fafiozo

Wysłany: Czw Wrz 13, 2007 20:29   

Ja nie moge narazie powidziec , że jestem uzależniony od kolekcjonerstwa bo kolekcjonuje za krótko.Ale zawsze miło jest przyjsc po szkole i zobaczyc w skrzynce jakas pamiatke :)

Guzik Prawda 

Profil: autografy sekretarek
Wysłany: Pią Wrz 14, 2007 17:23   

Uzależnienie to zbyt poważne słowo ale uwielbiam to i na pewno stało się moją pasją. Z niecierpliwością czekam na listonosza :D Jak na razie nie przesadzam z wysyłaniem listów,ale może wkrótce się to zmieni.

Odpowiedz do tematu