Tutaj piszemy o naszych odczuciach na w/w temat... Mnie osobiście to uzależniło i to bardzo, stało się po prostu ważnym elementem życia, bez którego strasznie by mi się nudziło... Poza tym takie pasje to coś wspaniałego... Masz o czym dyskutować ze znajomymi, ciągle poszerzasz swoją wiedzę piłkarską, piszesz coraz lepsze listy... Daje to wiele i uzależnia, ale z takiego uzależnienia jestem wprost dumny!
Rzeczywiście uzależnia. Gdy jestem w szkole cały czas myślę żeby wrócić do domu i sprawdzić czy czegoś nie ma w skrzynce. Nowy autograf który otrzymam daje mi wiele radości.
Mnie osobiscie kolekcjonerstwo nie uzaleznilo... Owszem, gdy wracam do domu po szkole, to zawsze z podnieceniem zaglądam do skrzynki, ale trzymam się tak jak powiedzieli moi poprzednicy z dystansem. Czasami wyślę list, czasem maila(do Bayeru ostatnio zazwyczaj ) i to wszystko...
Wiecie, że świadomość uzależnienia jest dużo lepsza niż przekonanie o dystansie do czegokolwiek? Jak ktoś np. bierze dragi to lepiej jak wie o problemie niż jakby miał to bagatelizować i uznawać, że robi to rzadko, od czasu do czasu i w każdej chwili może z tego wyjść... Fakt, wkurza mnie to ile już kasy w to włożyłem, ale gdy wysyła się 4-5 listów tygodniowo to się tego tak nie odczuwa... Tak jak mówił Palladino - mnie to się nie znudzi, bo z kolekcji jestem dumny, a lepsze takie uzależnienie niż inne...
Profil: autografy, bilety Górnika Zabrze
Kolekcjoner od: bilety od 2000
Wiek: 28 Dołączył: 21 Mar 2007 Posty: 2909 Skąd: Ruda Śląska
Wysłany: Sro Wrz 12, 2007 21:39
A ja mimo swojego wieku muszę przyznać, że wciągnęło mnie strasznie kolekcjonowanie (choć może bardziej zbieranie). Jestem bardziej mailowcem - wymieniaczem. Głównie wymieniam bilety, które są moją najważniejszą kolekcją (i tu mimo skromnej ilości mogę powiedzieć, że to kolekcja). Ale zbieram też autografy, tu jestem zdecydowanym zbieraczem. Dużo fajnych grafów można zdobyć mailowo (bo chyba nikt nie powie, że graf mistrza olimpijskiego, czy rekordzisty świata w swojej dyscyplinie zdobyty przez kontakt elektroniczny to jest 'niecenzuralne słowo', bo jest po mailu) i mam mało grafów zdobytych listownie.
Konkluzja do tego wstępu jest taka, że gdy widzę pustą skrzynkę to daje mi to tylko ochotę do wysyłania. Cały dzień myślę o tym, że ok. godz. 16-17 trzeba zejść zobaczyć czy coś w tej skrzynce nie leży. Nie ma nic, to jestem strasznie rozczarowany. Jak idę wysłać listy z wymiany na pocztę, to też robię to tak, żeby w tym samym czasie skrzynka teoretycznie była już obsłużona
Pewnie dzieje się to z tego powodu, że ostatnio rano i popołudniami mam wiele wolnego czasu. Ostatnie półrocze to ledwo 2 zajęcia na tydzień. Na razie nie pracuję. Obecnie jestem singlem, więc wariant spędzanie czasu z dziewczyną też odpada. Moi znajomi w większości czas mają po 21, wtedy wybywam z domu, wracam różnie 23 - 03 w nocy. Gdy to się zmieni, a zmieni się za niedługo pewnie przestanę tyle myśleć o zbieraniu i tyle czasu poświęcać temu hobby, ale zawsze jakiś czas znajdę. Choć może wtedy zwiększą się potencjalne środki na wysyłanie czy to listów, czy kupno zachcianych pozycji.
Tak, na razie jestem uzależniony. Choć moich uzależnień jest wiele.
Edytka mówi, po przeczytaniu posta Szymona:
Wiesz, o nieznanych Ci uzależnieniach (typu tzw. 'dragi') lepiej nie wypowiadać się, jeśli nie ma się pojęcia o tym co się pisze (mówi). No offence.
_________________ ...skończmy już tę głupią dyskusję...
Kibic, zwierze,
fani chuligani,
krew na butach,
morduj razem z nami!
Ja nie moge narazie powidziec , że jestem uzależniony od kolekcjonerstwa bo kolekcjonuje za krótko.Ale zawsze miło jest przyjsc po szkole i zobaczyc w skrzynce jakas pamiatke
_________________ "Lepiej zalowac tego co sie zrobilo niz zalowac tego, czego sie nie zrobilo"
Uzależnienie to zbyt poważne słowo ale uwielbiam to i na pewno stało się moją pasją. Z niecierpliwością czekam na listonosza Jak na razie nie przesadzam z wysyłaniem listów,ale może wkrótce się to zmieni.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum