Ogłoszenie 

Obsluga informatyczna firm Sukienki outsourcing

Poprzedni temat «» Następny temat
Kolekcjonerzy Autografów a kolekcjonerzy biletów czy vlep
Autor Wiadomość
takijeden

Wysłany: Wto Wrz 02, 2008 20:44   

piotras napisał/a:
przecierz nikomu nie da się udowodnić że autograf z allegro.pl czy ebay jest oryginalny.

Nie wiem czy wiesz ale istnieją przy niektórych grafach certyfikaty autentyczności. To po pierwsze.

A po drugie, jakoś można sie domyśleć jeśli takiego nie ma ;) Jest chyba nawet na forum temat o tym gdzie ludzie "dochodzą" autentyczności grafu. Nie jest tak źle jak Ci się wydaje :)

H7 

Profil: autografy Pawła Wszołka
Ostrzeżeń:
 2/4/4
Wysłany: Wto Wrz 02, 2008 20:45   

Cytat:
Nie wiem czy wiesz ale istnieją przy niektórych grafach certyfikaty autentyczności. To po pierwsze.

Takie certyfikaty, to mogą posłużyć jedynie jako papier toaletowy.

ares 

Profil: autografy piłkarskie
Kolekcjoner od: kwiecień 2008
Wysłany: Wto Wrz 02, 2008 21:06   

taki certyfikat to i ja mogę sobie wydrukować, podpisac podpisem jakiegos ważniaka i co, mój autograf podrobiony staje się oryginalny?

takich rzeczy to w Erze nie mają

a jak ufasz w certyfikaty to kupuj koszulki oryginalne ne ebay.ie z autografami całych zespołów i certyfikatami... po 20 E :lol:

Poszukuję autografów zawodników i zawodniczek Wisły Kraków!

Szczegóły: TUTAJ

Woland 

Wysłany: Wto Wrz 02, 2008 21:45   

alojzy napisał/a:
piotras napisał/a:
Alojzy-OCB?? przecierz naklejki są fajne...

Pewnie, że są fajne, nawet kilka mam - choć pewnie te "grupy kibicowskie", które je wydają, robią to w całkiem innym niż kolekcjonerstwo celu. Oprócz tego, sam mogę sobie takie vlepy wydać jakie mnie interesują - i co też będziesz je zbierał?

Zbieranie wlepek może być. Wiadomo, że czasami trafią się ciekawe wlepki - i co z tego, że samemu też można sobie takie zrobić? Jak robisz samemu to najpierw musisz namęczyć się w photoshopie a potem zamówić wykonanie minimum 400 za przykładowo 100 zł. I po co? Skoro jak się zbiera wlepki, można sobie załatwić jedną unikatową za 10 groszy - i to taką, którą kibice danej drużyny wlepiają po całej Polsce.
"Gdy w życiu ludzkim występuje jawnie element nie zbadany i tajemniczy, skłonni jesteśmy od razu wszystko składać na karb jego działania. Jest to wielki błąd. Człowiek sam sobie wykuwa los. Decyduje charakter, świadomość, wiara - nie ślepe i ciemne fluidy."

gollaz 

Profil: autografy, bilety Górnika Zabrze
Kolekcjoner od: bilety od 2000
Wysłany: Wto Wrz 02, 2008 22:20   

Niech każdy zbiera co lubi, choćby to miały być i kasztany.

Wlepki są dość nową modą (gdzieś tak max 10 lat mają najstarsze), nie mają jakiejś wielkiej wartość oraz zróżnicowania tej wartości zw na ich jakość. W przypadku autografów/biletów są to przedmioty mniej lub bardziej unikalne. W przypadku wlepek choćbym miał najbardziej unikalną to zrobię jej skan, wydrukuję na papierze przylepnym (czy kij wie jak to się zwie) w dobrej jakości i będę miał taką samą unikalną. Dlatego wg mnie wlepki nie są interesującym profilem kolekcji.

No, ale jak piszę - każdy niech robi to co mu się podoba - kiedyś zbierało się komiksy o Kaczorze Donaldzie z gum (czy tam inne obrazki z Turbo) i też można to było nazwać kolekcjonowaniem.

Kibic, zwierze,
fani chuligani,
krew na butach,
morduj razem z nami!

takijeden

Wysłany: Sro Wrz 03, 2008 14:47   

25061990 napisał/a:
taki certyfikat to i ja mogę sobie wydrukować, podpisac podpisem jakiegos ważniaka i co, mój autograf podrobiony staje się oryginalny?

takich rzeczy to w Erze nie mają

a jak ufasz w certyfikaty to kupuj koszulki oryginalne ne ebay.ie z autografami całych zespołów i certyfikatami... po 20 E :lol:

Mów co chcesz. Równie dobrze można stwierdzić ze 3/4 autografów które mamy w kolekcjach jest podrobione bo nie masz pewności do autentyczności autografów otrzymanych po wysyłaniu listów. I nie masz nawet co pisać że wszystkie są oryginalne ponieważ udowodnić tego nie jesteś w stanie. Już wolę mieć taki certyfikat który według ciebie jest gó*no warty niż kupić graf którego w inny sposób nie jestem w stanie zdobyć bez takiego certyfikatu.

Aha. I tak z ciekawości jeszcze prośba. Podaj link do takiej aukcji. nie zrozum mnie źle, nie mówię ze nie istnieje.
Ostatnio zmieniony przez takijeden Sro Wrz 03, 2008 15:09, w całości zmieniany 1 raz  

ares 

Profil: autografy piłkarskie
Kolekcjoner od: kwiecień 2008
Wysłany: Czw Wrz 04, 2008 14:15   

takijeden napisał/a:
Podaj link do takiej aukcji. nie zrozum mnie źle, nie mówię ze nie istnieje.

http://sports-memorabilia...ListingItemList

poszukaj sobie ;)

oczywiście, certyfikat daje jako takie poczucie oryginalności

tak samo jak pisałeś na zawodnika możesz przypuszczać i być prawie pewnym że jest oryginałem

ale 100% pewności masz tylko zbierając osobiście ;)

Poszukuję autografów zawodników i zawodniczek Wisły Kraków!

Szczegóły: TUTAJ

takijeden

Wysłany: Czw Wrz 04, 2008 16:32   

Poszukałem. Wpisałem COA i najtańsza koszulka (nie meczowa) z autografami 15 osób z zespołu Norwich City kosztuje 30 funtów czyli tak około 130zł (bez kosztów przesyłki). Nic poniżej tej ceny jako kup teraz nie znalazłem a ten zespół jakiś wyśmienity nie jest.

W sumie certyfikat mi daje poczucie oryginalności grafu i wole zapłacić np. 10$ więcej za taki graf niż za graf takiego samego zawodnika bez certyfikatu.

No cóż, każdy ma swoje zdanie :)

Pozdrawiam.

H7 

Profil: autografy Pawła Wszołka
Ostrzeżeń:
 2/4/4
Wysłany: Czw Wrz 04, 2008 16:44   

Cytat:
W sumie certyfikat mi daje poczucie oryginalności grafu i wole zapłacić np. 10$ więcej za taki graf niż za graf takiego samego zawodnika bez certyfikatu.

No cóż, każdy ma swoje zdanie :)

Pozdrawiam.

Tyle, że chodzi o to, że jak dla mnie w 90% ten certyfikat udowadnia to, że autograf jest podrobiony. :roll: Bo niby kluby nie mają co robić, tylko takie coś wystawiać? A na czyjeś inne imię i nazwisko to już w ogóle. No ale rób co chcesz.

takijeden

Wysłany: Pią Wrz 05, 2008 06:45   

Mart_Poom napisał/a:
No ale rób co chcesz.

No i w tym miejscu dyskusję możemy zakończyć i powrócić do vlepek.

Według ciebie certyfikat autentyczności udowadnia że autograf jest podrobiony a według mnie zwiększa prawdopodobieństwo jego autentyczności.

Odpowiedz do tematu