przecierz nikomu nie da się udowodnić że autograf z allegro.pl czy ebay jest oryginalny.
Nie wiem czy wiesz ale istnieją przy niektórych grafach certyfikaty autentyczności. To po pierwsze.
A po drugie, jakoś można sie domyśleć jeśli takiego nie ma Jest chyba nawet na forum temat o tym gdzie ludzie "dochodzą" autentyczności grafu. Nie jest tak źle jak Ci się wydaje
Pewnie, że są fajne, nawet kilka mam - choć pewnie te "grupy kibicowskie", które je wydają, robią to w całkiem innym niż kolekcjonerstwo celu. Oprócz tego, sam mogę sobie takie vlepy wydać jakie mnie interesują - i co też będziesz je zbierał?
Zbieranie wlepek może być. Wiadomo, że czasami trafią się ciekawe wlepki - i co z tego, że samemu też można sobie takie zrobić? Jak robisz samemu to najpierw musisz namęczyć się w photoshopie a potem zamówić wykonanie minimum 400 za przykładowo 100 zł. I po co? Skoro jak się zbiera wlepki, można sobie załatwić jedną unikatową za 10 groszy - i to taką, którą kibice danej drużyny wlepiają po całej Polsce.
_________________ "Gdy w życiu ludzkim występuje jawnie element nie zbadany i tajemniczy, skłonni jesteśmy od razu wszystko składać na karb jego działania. Jest to wielki błąd. Człowiek sam sobie wykuwa los. Decyduje charakter, świadomość, wiara - nie ślepe i ciemne fluidy."
Profil: autografy, bilety Górnika Zabrze
Kolekcjoner od: bilety od 2000
Wiek: 28 Dołączył: 21 Mar 2007 Posty: 2909 Skąd: Ruda Śląska
Wysłany: Wto Wrz 02, 2008 22:20
Niech każdy zbiera co lubi, choćby to miały być i kasztany.
Wlepki są dość nową modą (gdzieś tak max 10 lat mają najstarsze), nie mają jakiejś wielkiej wartość oraz zróżnicowania tej wartości zw na ich jakość. W przypadku autografów/biletów są to przedmioty mniej lub bardziej unikalne. W przypadku wlepek choćbym miał najbardziej unikalną to zrobię jej skan, wydrukuję na papierze przylepnym (czy kij wie jak to się zwie) w dobrej jakości i będę miał taką samą unikalną. Dlatego wg mnie wlepki nie są interesującym profilem kolekcji.
No, ale jak piszę - każdy niech robi to co mu się podoba - kiedyś zbierało się komiksy o Kaczorze Donaldzie z gum (czy tam inne obrazki z Turbo) i też można to było nazwać kolekcjonowaniem.
_________________ ...skończmy już tę głupią dyskusję...
Kibic, zwierze,
fani chuligani,
krew na butach,
morduj razem z nami!
taki certyfikat to i ja mogę sobie wydrukować, podpisac podpisem jakiegos ważniaka i co, mój autograf podrobiony staje się oryginalny?
takich rzeczy to w Erze nie mają
a jak ufasz w certyfikaty to kupuj koszulki oryginalne ne ebay.ie z autografami całych zespołów i certyfikatami... po 20 E
Mów co chcesz. Równie dobrze można stwierdzić ze 3/4 autografów które mamy w kolekcjach jest podrobione bo nie masz pewności do autentyczności autografów otrzymanych po wysyłaniu listów. I nie masz nawet co pisać że wszystkie są oryginalne ponieważ udowodnić tego nie jesteś w stanie. Już wolę mieć taki certyfikat który według ciebie jest gó*no warty niż kupić graf którego w inny sposób nie jestem w stanie zdobyć bez takiego certyfikatu.
Aha. I tak z ciekawości jeszcze prośba. Podaj link do takiej aukcji. nie zrozum mnie źle, nie mówię ze nie istnieje.
Ostatnio zmieniony przez takijeden Sro Wrz 03, 2008 15:09, w całości zmieniany 1 raz
Poszukałem. Wpisałem COA i najtańsza koszulka (nie meczowa) z autografami 15 osób z zespołu Norwich City kosztuje 30 funtów czyli tak około 130zł (bez kosztów przesyłki). Nic poniżej tej ceny jako kup teraz nie znalazłem a ten zespół jakiś wyśmienity nie jest.
W sumie certyfikat mi daje poczucie oryginalności grafu i wole zapłacić np. 10$ więcej za taki graf niż za graf takiego samego zawodnika bez certyfikatu.
W sumie certyfikat mi daje poczucie oryginalności grafu i wole zapłacić np. 10$ więcej za taki graf niż za graf takiego samego zawodnika bez certyfikatu.
No cóż, każdy ma swoje zdanie
Pozdrawiam.
Tyle, że chodzi o to, że jak dla mnie w 90% ten certyfikat udowadnia to, że autograf jest podrobiony. Bo niby kluby nie mają co robić, tylko takie coś wystawiać? A na czyjeś inne imię i nazwisko to już w ogóle. No ale rób co chcesz.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum