Wysłany: Pią Kwi 13, 2007 15:10 Jak to się zaczęło
Jakoś nie widzę takiego tematu, a to dziwne (jak jest, to prosze mnie powiadomić ). Mianowicie skąd dowiedzieliście się o kolekcjonowaniu i kiedy to mniej więcej było
Stronę pamiatki.za.pl zauważyłem już kilka lat temu, ale myślałem że to ściema. W lipcu przeszukiwałem fora o Juventusie, by dowiedzieć się co nieco więcej o aferze. I tam przypadkowo natrafiłem na dział poświęcony włąsnie pamiątkom
Ja na samym początku zbierałem vlepki. Potem znudziło mi się to i sprzedałem kolekcję lecz zauważyłem jak kolekcjonowanie mnie "wciągło" i zacząłem znów kolekcjonować vlepki. Następnie kupiłem 2 szalik Szczakowianki potem dostałem Polski i pomyślałem, że fajnie by zbierać szaliki. I takim sposobem dziś kolekcjonuje wszystko co popadnie
Ja dowiedziałem się dzięki mojej ulubionej gazecie "Piłka Nożna" Tam jest taki dział: listy od czytelników. Z 3 lata temu ukazał się list kolesie, który dostał pamiątki od Arsenalu (list był o tym, że polskie kluby powinny dbać o kibiców, a mu nie odpisał żaden z pierwszoligowców na list)... Ja stwierdziłem, że to fajne hobby... Wysłałem 10 listów, ale odpowiedź dostałem tylko od wspomnianego wyżej Arsenalu. Na jakiś czas postanowiłem to odłożyć, bo zniechęcił mnie brak odpisów... Ponownie "zaczepiło" się to we mnie jakieś 3 miesiące temu... Przeglądałem forum PN i podowiadywałem się o różnych stronach dla kolekcjonerów (przy okazji o tym forum, co bardzo mnie cieszy)... Wysłałem multum maili z jednego wzoru... Dostałem odp. tylko z Tottenhamu... No i maila od pewnego teamu, że po lepsze pamiątki mam wysłać list... Otrzymałem aż 3 odpowiedzi (po 1 liście)... Poza tym doszły inne odpisy czy to na maile, czy to na listy... Teraz jestem dumny, że pozostałem przy tym i nie zniechęciły mnie ciężkie początki...
pewnego razu bylem u szymonp1992 z rodzina na zwyklej tz. "kawie".Na poczatku bylo troche niezrecznie, bo niemielismy o czym gadac (w sumie to mi sie nie dziwcie, jak ja bylem u niego 2 lub 3 raz w zyciu), ale z czasem rozgadalismy sie i pokazal mi swoje pamiatki od klubow...(szczerze mowiac szymon - jesli to czytasz)na poczatku zabardzo mnie to tak nie pchnelo: "aa pewnie dostaniesz cos po 10 liscie...aa pewnie olewaja i prawdopodobnosc,ze ci cos wysla jest mala". Lecz gdy wrocilem do domu wszedlem na podany wczesniej przez szymona adres tego forum...gdy zobaczylem album kilku userow dech mi zaparlo i od razu pomyslalem do jakich klubow bede wysylal, no i z czasem przyszla pierwsza moja paczka....
gigant
Kolekcjoner od: XI 2006 - V 2008
Wysłany: Pią Kwi 13, 2007 18:50
Pierwszą styczność z kolekcjonerstwem miałem chyba 7 lat temu. Był to krótki epizod. Mój ojciec namówił mnie żebym wysłał kilka listów do klubów Bundesligi, żeby przysłali mi pamiątki. Pamiętam że wysłałem chyba 10 listów i dostałem 6 odpowiedzi (od Bayernu,Bayeru,Herthy,Borussi Dortmund,Wolfsburga i Hannoveru 96). Ale wtedy mnie to zbytnio nie pociągało. Obecna historia z kolekcjonerstwem zaczęła się w listopadzie, kiedy byłem u kolegi w domu on pochwalił mi się że w czasie wakacji, po mailu dostał grafy od Stuttgartu. Zaciekawiło mnie to więc powiedział mi o stronce z adresami klubów i wzorami listów (pamiatki.za.pl) i z ciekawości wysłałem z 5 maili. Po tygodniu dostałem jedną odpowiedź i wtedy zacząłem często wysyłać listy i maile. Później dostałem drugą i trzecią odpowiedź i coraz bardziej mnie to wciągało. Teraz jestem zadowolony z tego że kolekcjonuje pamiątki.
a u mnie wszystko zaczęło sie dzięki robakowi... otóż ten zacny admin naszego forum robił kiedyś bloga o stadionach i poprosił mnie, bym zrobił mu na niego nagłówek... później zobaczyłem w jego opisie na gg link do tego forum i tak jakoś to poszło... pierwsze maile, pierwsza paczka (Ajax Amsterdam), pierwsze autografy, a teraz przeżywam kolejny etap - postanowilem ze profilem mojej kolekcji beda autografy wiec wymieniam wszystkie inne pamiatki ktore dotychczas otrzymalem na wlasnie grafy... mam już ookoło 60 autografów w tym około 10 światowych gwiazd
_________________ we didn't start the fire
it was always burning since the world's been turning
we didn't start the fire
but when we are gone will it still burn on and on and on?
Ja przeglądając stronki klubów przypadkowo wpadłem na forum juvepoland.Tam znalazłem temat ''Kluby i federacje wysyłające darmowe pamiątki''.Weszłem, przeczytałem i zbieram.Rozpisywać się nie będę, bo po co.
A mi kiedys na wakacjach wujek z Opola cos wspomnial ze dostawal pamiatki po listach. Mowil ze mial autografy, proporce, zdjecia i wiele innych rzeczy. Mnie to zaciekawilo, napisalem wzor po polsku, poprosilem ciocie z Niemiec (ktora byla w Polsce na wakacjach) zeby mi go przetłumaczyła i zaczęłem wysylac do kilku klubów z Bundesligi. Jednak nie dostalem zadnej odpowiedzi... Dalem sobie spokoj. Ale kiedys, na pewnej stronie zobaczylem button z logiem forum o kolekcjonowaniu. Początkowo myslalem ze bedą to jakies kolekcje zdjeć, koszulek, szali i vlep z klubów z Polski. Okazalo sie ze jest to wysylanie meili i listów... Mój zapał do tego powrócił. I tak jestem teraz kolekcjonerem
Kiedyś zaczołem dostałem jeden szalik(Górnika Łęczna)od rodziny na parapetówek.Później mój ojciec kupił sobie szalik Legi.Później szalik Znicza na jego meczu i tak jakoś kilka uzbierałem.O wysyłaniu darmowych pamiątek przez kluby dowiedziałem się od Mata92.Przyszedłem do niego i w furtce minołem się z jego tatą który wychodził i przy okazji zajrzał do szkrzynki i dał mi paczke do Mata(karty od Czechów) żebym mu zaniósł.I później powiedział mi co to jest i jak się to dostaje.Dał mi link do forum i tak się zaczęło.
ja, podobnie jak misko07 dowiedzialem sie o kolekcjonowaniu od Szymona:D w koncu my friend z lawki w szkole i sie gada o tym i innym zachecal mnie do tego strasznie. Z poczatku nie sadzilem, ze bede dostawal wiele odpowiedzi i przesylek, z czasem to sie zmienilo i choc w sumie nie dostaje tego za wiele to cieszy mnie byle jakie gowno a najlepiej takie, ktore przychodzi po dluzszej przerwie:P dzieki Simon!!!:)
Ja na pewnym forum o Liverpoolu przeczytałam temat poświęcony zbieraniu pamiątek. No i postanowiłam wysłac list do mojego kochanego Liverpoolu. Następnie z jednym kolegom rozmawiałam na temat pamiątek i on mi powiedział o tym forum. No i dzięki temu zaczęłam zbierac pamiątki (co dziwi niektórych chlopaków z ktorymi gadam...) :cool:
przyjechałem kiedyś do to był 1999r kuzyna a bywymienić siewyminic karteczkami do segrekatora przypadkowo wypadło mu segregator z pamiątkami a ja sie zapytałem co to aon powiedział że to pamiątki pilkarskie. I od tego czasu zaczełem wysłać list do arsenalu przysłali mi ale puznie do nikogo nie wysyłałem.
Profil: Autografy uczestników MŚ
Kolekcjoner od: 08.2006
Wysłany: Sob Kwi 14, 2007 20:33
Moja historia może jest trochę głupia, ale ciekawa
W zeszłoroczne wakacje oglądałem program "Eureko ja to wiem" i tam gościu przyniósł segregator z grafami b. znanych aktorów, i mówił, że dostawał je po listach. Ja wykminiłem, że można by otrzymywać grafy piłkarzy po listach Poszukałem w necie, znalazłem trzy fora o kolekcjonowaniu. Poczytałem i powysyłałem kilka maili, obiecałem sobie, że jak przyjdzie chociaż jedna pamiątka, to zaczynam kolekcjonowanie na dobre. No i przyszła pamiątka ze Szkocji i....tak to się wszystko zaczęło
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum