Ogłoszenie 

Obsluga informatyczna firm Sukienki Serwery dla firm

Poprzedni temat «» Następny temat
Ciekawostki kolekcjonerskie
Autor Wiadomość
Maciek 19G48 

Profil: Autografy
Kolekcjoner od: Kwietnia 2008
Wysłany: Wto Lis 25, 2008 14:54   

Dzisiaj do listu który dostałem od Licki było przyklejone taśmą IRC . Do Licki oczywiście IRC nie wysyłałem . Nie bardzo rozumiem o co w tym chodzi :roll: . Domyślam się że jakiś klub odsyła mi samo IRC . Może komuś z was przytrafiło się coś podobnego ??
Ostatnio zmieniony przez Maciek 19G48 Wto Lis 25, 2008 16:39, w całości zmieniany 1 raz  

Lucas 

Profil: autografy, Legia Warszawa
Kolekcjoner od: 2008-02
Wysłany: Pon Gru 29, 2008 21:37   

Zamieszczam artykuł o kolekcji szalików Kibica Legii Warszawa

Cytat:
Co robi szalik w klaserze

źródło: Życie Warszawy

Przez 22 lata zebrał ponad 900 szalików piłkarskich, w tym około 250 Legii. – Żona w końcu powiedziała "dość". Szale przestały się mieścić w naszym domu. Musiałem im znaleźć nowy – opowiada Wojciech Wołowicz.

Każdemu szalikowi robi zdjęcia, by mieć dowód, że rzeczywiście go posiada. – Obecnie mam zrobionych 850 fotek. Około setki szalików czeka jeszcze na uwiecznienie. Ostatnio nie miałem czasu, aby to zrobić. Poza tym nie każdy łatwo sfotografować. Niektóre są zbyt długie i nie mieszczą się w kadrze – tłumaczy pan Wojtek, pokazując klaser ze zdjęciami swojej niecodziennej kolekcji.

Znajdują się w niej najrozmaitsze szaliki – klubów, reprezentacji, zgody różnych zespołów, grup kibiców i jednorazowe, tworzone przy okazji jakiegoś meczu. Niektóre z nich to prawdziwe białe kruki – na przykład jedwabny szalik z lat 70. ma tylko kilka osób w Polsce.

Na początku była czapka

– Co ciekawe, moją pierwszą zdobyczą nie był szalik, lecz... czapka Interu Mediolan. Włochom dałem w zamian... jedwabny szalik Legii. Był 1986 rok. Pierwszą wymianę na szaliki przeprowadziłem później, podczas meczu z Sampdorią w Warszawie – wspomina Wołowicz, który wciąż często wymienia się szalikami.

– Idąc na mecz, staram się mieć ze sobą dodatkowy szal. Szczególnie podczas wyjazdów. Zawsze pytam, czy miejscowi chcą się wymienić. Będąc na meczu w Warszawie, wypatruję ludzi, posiadających szaliki, których nie mam. Biorę od nich numer telefonu i później, jeśli chcą, dobijamy targu – tłumaczy Wołowicz.

W kolekcji pana Wojtka najwięcej jest jednak szalików kupionych. – Mam zaufanych ludzi. Także w sklepach z tanią odzieżą. Odkładają mi szaliki. Niektóre zdobywam przez portal Allegro. Mam także kolegę, który podróżuje po świecie i z każdego zakątka stara się mi przywieźć pamiątkę.

Kilkanaście szalików zdobyłem, na przykład będąc przez siedem lat kierownikiem drużyny Drukarza Warszawa (do dziś grają w niej jego synowie – Sebastian i Piotr – przyp. red.). W niższych ligach jeździliśmy po różnych wioskach, a ja zawsze pytałem, czy nawet te najmniejsze drużyny mają swoje szaliki – dodaje pan Wojtek, który nigdy nie zapłacił za szalik więcej niż 50 zł. Najtańszy kosztował go zaledwie 2 zł.

Skuteczny, bo natrętny

Kiedyś Wołowicz kupił za jednym razem 100 szalików. – To była dopiero transakcja – wspomina z rozrzewnieniem. – Facet pozbywał się całej swojej kolekcji. Długo się targowaliśmy, bo jego szaliki były w różnym stanie – jedne nowe, inne wyciągnięte i zniszczone. Ile zapłaciłem? Już nie pamiętam, ale warto było.

Każdy z okazałej kolekcji szalików ma swoją historię. O każdym pan Wojtek może powiedzieć kilka słów. – Jeden z szalików Legii ofiarowano mi z litości. Pani ze sklepu, który odwiedziłem, oznajmiła mi, że nie odda szalika za żadną cenę, bo jest elementem wystawy. Przychodziłem co drugi dzień. Po dwóch tygodniach, mając mnie wyraźnie dość, oddała go za darmo – wspomina.

Jednym z bardziej niespotykanych jest szalik z 1994 roku, na którym po zdobyciu przez Legię mistrzostwa Polski wyhaftowano nazwiska wszystkich piłkarzy i działaczy klubu. – Nigdy nie widziałem podobnego szalika – mówi Wołowicz. Niektóre są robione specjalnie na jakąś okazję. – Pewnego razu moi synowie, jadąc na mecz do Poznania, mieli nieprzyjemne spotkanie z fanami Lecha. Po tym wydarzeniu zrobili szalik "Nienawidzimy Wszystkich" – mówi pan Wojtek.

Letni wiatr historii

– Staram się mieć wszystkie szaliki Legii, ale to nie takie proste. Zgromadziłem ich około 250, ale podobno ktoś ma ich 400. Ciężko dostać szale, które tworzy sobie grupa ludzi z osiedla. Powstaje ich po kilka sztuk. Kiedyś ze znajomymi zrobiliśmy na przykład szalik o nazwie "Grochów Piwny". Po jakimś czasie widziałem jego podróbki – śmieje się Wołowicz.

Posiadanie tak dużej kolekcji może być problemem. – Żona w końcu zaczęła się denerwować. Szaliki zajmowały za dużo miejsca. Musiałem przenieść je gdzie indziej, bo już cały pokój miałem w szalikach. Teraz trzymam moją kolekcję w specjalnym magazynie. Ale nie mogę zdradzić gdzie. Szaliki są zapakowane w kartony. Wszystko znajduje się na trzech wielkich paletach i ma ponad metr wysokości. Co roku, jak jest ciepło, wyjmuję je wszystkie z pudeł, żeby przewietrzyć, oczyścić i przypomnieć sobie historie, które się z nimi wiążą – mówi Wojciech Wołowicz.

http://www.legialive.pl/n...w_klaserze.html

edzio-e2 

Wysłany: Pon Sty 05, 2009 21:48   

Nie jest to jakaś wielka rewelacja ale. W marcu/kwietniu wysłałem list do Jerzego Wijasa. Nakleiłem na kopertę zwrotną znaczek za 1,35. Dzisiaj dostałem odpis i na kopercie był znaczek tylko za 1,35 ;)

Woland 

Wysłany: Nie Lut 15, 2009 13:32   

Ktoś sobie zrobił prezentację kolekcji w formie filmiku

http://www.youtube.com/watch?v=m-co11v91_8
"Gdy w życiu ludzkim występuje jawnie element nie zbadany i tajemniczy, skłonni jesteśmy od razu wszystko składać na karb jego działania. Jest to wielki błąd. Człowiek sam sobie wykuwa los. Decyduje charakter, świadomość, wiara - nie ślepe i ciemne fluidy."

paja22 

Wysłany: Wto Lut 17, 2009 14:39   

Cytat:
Jednym z bardziej niespotykanych jest szalik z 1994 roku, na którym po zdobyciu przez Legię mistrzostwa Polski wyhaftowano nazwiska wszystkich piłkarzy i działaczy klubu.

Powinno być "po kupieniu mistrzostwa" i dodatkowo wyhaftowane nazwisko sędziego redzińskiego

ToChybaJa? 

Kolekcjoner od: 2002
Wysłany: Wto Lut 17, 2009 14:49   

Hmm, czy masz dowód na to, że ten mecz był kupiony?

markus1973 

Profil: autografy
Wysłany: Wto Lut 17, 2009 14:51   

paja22 napisał/a:
Cytat:
Jednym z bardziej niespotykanych jest szalik z 1994 roku, na którym po zdobyciu przez Legię mistrzostwa Polski wyhaftowano nazwiska wszystkich piłkarzy i działaczy klubu.

Powinno być "po kupieniu mistrzostwa" i dodatkowo wyhaftowane nazwisko sędziego redzińskiego

Brawo Przemek :mrgreen: brakuje tam tego nazwiska niestety

mleko 

Profil: Autografy, Szaliki
Kolekcjoner od: Listopad 2008
Wysłany: Wto Lut 17, 2009 15:31   

Dostałem odpowiedź od Cottbus i Hanoveru 96 po listach napisanych po Polsku. Trochę dziwne :)

zioomus 

Profil: autografy piłkarzy
Kolekcjoner od: 08-2008
Wysłany: Wto Lut 17, 2009 15:43   

wysłałbyś list, napisał 3 piłkarzy np. i dał koperte zwrotną i pewnie też by się zorientowali o co chodzi ;)

Ja dostałem odpowiedź od austryjackiego klubu po Polsku :)

"Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, dopóki nie poznałem internetu. " S. Lem

gaucho 

Kolekcjoner od: 2004
Wysłany: Wto Lut 17, 2009 19:52   

zioomus napisał/a:
Ja dostałem odpowiedź od austryjackiego klubu po Polsku :)

Jakiego? :???:
Ostatnio zmieniony przez gaucho Wto Lut 17, 2009 19:54, w całości zmieniany 2 razy  

wEncio 

Wysłany: Wto Lut 17, 2009 19:53   

Toż to wielka tajemnica !

gaucho 

Kolekcjoner od: 2004
Wysłany: Wto Lut 17, 2009 19:54   

Nie o to mi chodziło ;)

paja22 

Wysłany: Sro Lut 18, 2009 17:54   

ToChybaJa? napisał/a:
Hmm, czy masz dowód na to, że ten mecz był kupiony?

Każdy kto widział ten mecz nie potrzebuje dowodów. Z uwagi na Twój wiek mogłeś go nie ogladać- jest w sieci ściągnij sobie i zobacz. 3 czerwone kartki dla Górnika i pewnie gdyby nie fartowny gol Legii pan r. wyrzucił by jeszcze kogos i odgwizał walkower. Dziwnym trafem był to... ostatni mecz w karierze "sędziego" r. Rok wcześniej legia straciła majstra na rzecz Kolejorza - co śp. Pan Kulesza przepłacił cieżka chorobą i rok później nikt juz nie odważył się zaprotestować przeciwko jawnej kradzieży- za wyjątkiem wszystkich poza warszawskimi gazet w Polsce. wareszawiacy szczycili sie, że skoro Górnik był lepszy to wygrałby nawet w ósemkę- ich moc pokazały el. do LM gdzie w pył rozbił ich Hajduk.

gelu 

Profil: Autografy uczestników MŚ
Kolekcjoner od: 08.2006
Wysłany: Nie Lut 22, 2009 13:14   

http://wisla.krakow.pl/art.php?news_id=5084

Tak przedstawia się odpisywanie na listy Andrzeja Niedzielana ;)

Paweł 

Wysłany: Nie Lut 22, 2009 13:24   

No to teraz mama A.Niedzielana może się spodziewać listów od 3/4 tego forum :mrgreen: . A art fajny

[ Komentarz dodany przez: gelu: Nie Lut 22, 2009 2:24 pm ]

Nie przesadzajmy ;] .

Odpowiedz do tematu