Ogłoszenie 

Obsluga informatyczna firm Sukienki outsourcing

Poprzedni temat «» Następny temat
Śmierć
Autor Wiadomość
herdek 

Profil: Autografy, Bilety
Kolekcjoner od: sierpień 08'
Wysłany: Sob Sty 03, 2009 10:48   Śmierć

Śmierć - stan charakteryzujący się ustaniem oznak życia, spowodowany nieodwracalnym zachwianiem równowagi funkcjonalnej i załamania wewnętrznej organizacji ustroju.

Dziś moja mama natchnęła się na artykuł w "Pani Domu", w którym ks. Brune mówi, że śmierć nie istnieje. Owy człowiek całe swoje życie poświęcił na badania i jak się okazuje nasi bliscy zmarli jednak żyją. Dowodem na to są sytuacje, które ks. Brune zamieścił w artykule:

Oto jedna z nich:

"Taśma magnetofonu przwijała się długo, monotonnie, w całkowitej ciszy. I nagle: "Mamo! Mamusiu!" - głos chłopczyka drżał od łez. "To ja Alan. Nie smuć się, ja żyję! Tęsknię za tobą. Ale zawsze, kiedy o mnie myślisz, jestem przy tobie" - matka załkała cicho, żeby nie uronić ani słowa. To był głos jej małego synka zmarłego...12 lat temu. "Tato, ja cię bardzo kocham, ale zawodzisz mnie" - głos syna był teraz silniejszy, przepojony smutkiem. "Dlaczego sprawiasz taki ból mamie? Nie zasługuje na to, tyle wycierpiała...Chcę ją zabrać do siebie" - ojciec zaszlochał głośno, przeraźliwie. "Ojcze zastanów się, jakie będzie życie mojego rodzeństwa bez mamy? A twoje? Pijesz ciągle, a to jest złe. Zapomniałeś zupłenie o modlitwie. A przecież masz tyle możliwości, żeby odmienić życie. Spraw, żeby mama była szczęśliwa. Opiekuj się rodziną, bo ją bardzo kocham."

Co sądzicie o tym? Artykuł ma 1,5 strony, praktycznie sama treść. W Polsce można kupić dwie książki ks. Brune - "Umarli mówią do nas" i "Powiedzcie im, że śmierć nie istnieje."

Co o tym sądzicie? Zapraszam do burzliwej dyskusji na temat śmierci oraz książek i w/w cytatu, który przekazuje do nas ks. Brune.

Www.Fcb24.Com -> najlepszy serwis w Polsce o FC Barcelona!

gollaz 

Profil: autografy, bilety Górnika Zabrze
Kolekcjoner od: bilety od 2000
Wysłany: Sob Sty 03, 2009 10:56   

Normalnie, albo Cię zakopią i będziesz dobrym nawozem, albo Cię spalą i tyle. Wielka filozofia. A to, że komuś się we łbie miesza to już nie nasza wina.

Kibic, zwierze,
fani chuligani,
krew na butach,
morduj razem z nami!

edzio-e2 

Wysłany: Sob Sty 03, 2009 11:01   

Czy ks.Brune jest leczony? Bo jeśli nie to powinien zacząć!

W 100% zgadzam się z Alojzym.
Ostatnio zmieniony przez edzio-e2 Sob Sty 03, 2009 11:02, w całości zmieniany 1 raz  

Rodowity_Łomżanin 

Profil: autografy- PN, odznaki sportowe
Kolekcjoner od: grudzień 2005
Wysłany: Nie Sty 04, 2009 21:02   

W Polsacie ostatnio był taki program po godz.19 i tam coś gadali o tym że człowiek jak umrze to potem wciela się w kolejnego człowieka, takie życie po życiu ... I robili taką hipnozę że typ pamiętał co się działo w poprzednim jego wcieleniu .Nie wiem jak to się nazywa ale takie wierzenia to prędzej do jakieś kultury na wschodzie pasują ...

Wojciu10 

Profil: Autografy sportowców
Kolekcjoner od: 2008-10
Wysłany: Nie Sty 04, 2009 21:04   

To jest chyba reinkarnacja. ;)

Rodowity_Łomżanin 

Profil: autografy- PN, odznaki sportowe
Kolekcjoner od: grudzień 2005
Wysłany: Nie Sty 04, 2009 21:06   

No to to mi chodziło tylko że z bani mi wypadło .

DarekD 

Profil: Autografy piłkarzy
Kolekcjoner od: luty 2008
Wysłany: Nie Sty 04, 2009 21:20   

Rodowity_Łomżanin napisał/a:
W Polsacie ostatnio był taki program po godz.19 i tam coś gadali o tym że człowiek jak umrze to potem wciela się w kolejnego człowieka, takie życie po życiu ... I robili taką hipnozę że typ pamiętał co się działo w poprzednim jego wcieleniu .Nie wiem jak to się nazywa ale takie wierzenia to prędzej do jakieś kultury na wschodzie pasują ...

Program nazywa się "Strefa tajemnic" i od pewnego czasu można go oglądać na Polsacie.

Miałem okazje zobaczyć odcinek w którym był poruszany temat "reinkarnacji". Osoba chłopaka pamiętała czasy z przeszłości, a dokładnie swój pobyt w zamku i walkę w której zginął. Był na tym zamku, a był to zamek w Malborku i dokładnie go opisywał, co gdzie się znajdywało, zgodnie z prawdą.

tkrass 

Wysłany: Nie Sty 04, 2009 21:42   Re: Śmierć

Epikur mówił, że nie należy bać się śmierci, bo gdy jesteśmy, śmierć nas nie dotyczy, a gdy przychodzi śmierć, to nas już nie ma :)

it was always burning since the world's been turning

we didn't start the fire

but when we are gone will it still burn on and on and on?

Woland 

Wysłany: Nie Sty 04, 2009 21:49   

Ale głęboka filozofia... Starożytni filozofowie phhh <lol> A co jeśli np. 10 letnej dziewczynce umrą rodzice - nie dotyczy jej to? Albo jak komuś umrze miłość życia?
"Gdy w życiu ludzkim występuje jawnie element nie zbadany i tajemniczy, skłonni jesteśmy od razu wszystko składać na karb jego działania. Jest to wielki błąd. Człowiek sam sobie wykuwa los. Decyduje charakter, świadomość, wiara - nie ślepe i ciemne fluidy."

tkrass 

Wysłany: Pon Sty 05, 2009 15:37   

phhh, stary, ale w kontekście całego epikureizmu to jest bezbłędne, i twoje kontrprzykłady nie miałyby sensu

we didn't start the fire

Woland 

Wysłany: Pon Sty 05, 2009 17:23   

Żadna filozofia Ci nie wytłumaczy śmierci matki, albo obojga rodziców 10 letniej dziewczynki - ta dziewczynka nawet nie mówię tutaj o stracie najbliższej osoby, ale pojawia się problem kto ją ma utrzymać - zapewne trafi przymusowo do domu dziecka, gdzie nie ma tam atmosfery i miłości jak w rodzinie. Jestem epikurejczykiem - ale epikur mówił o tym, że w naturalnej radości życia przeszkadza komuś lęk przed śmiercią. No wiadomo, że komuś może przeszkadzać, skoro jeśli umrze powiedzmy np. 12 latek, który nie zrealizował się w żadnym aspekcie życia. Po za tym bądźmy filozofami, a nie anty filozofami - filozof szuka nowych pomysłów, idei, a nie ślepo recytuje poglądy innych filozofów.
"Gdy w życiu ludzkim występuje jawnie element nie zbadany i tajemniczy, skłonni jesteśmy od razu wszystko składać na karb jego działania. Jest to wielki błąd. Człowiek sam sobie wykuwa los. Decyduje charakter, świadomość, wiara - nie ślepe i ciemne fluidy."

tkrass 

Wysłany: Pon Sty 05, 2009 20:07   

nie do końca widać zrozumiałeś epikura. u niego nie przejmujesz się tą mamą, która ci umarła, bo nie z niej czerpiesz przyjemność. a przyjemność rozumiana jako brak cierpień to szczęście.

we didn't start the fire

Order 

Profil: Motyle.
Kolekcjoner od: 2007-09
Wysłany: Pon Sty 05, 2009 20:22   

ale cierpieniem jest strata mamy przecież :???:

tkrass 

Wysłany: Pon Sty 05, 2009 20:35   

Order napisał/a:
ale cierpieniem jest strata mamy przecież :???:

może dla Ciebie, ale Epikur by Cię wyśmiał.

we didn't start the fire

Order 

Profil: Motyle.
Kolekcjoner od: 2007-09
Wysłany: Pon Sty 05, 2009 20:42   

a to...

ciekawe co mu matka zrobiła :???:

tkrass napisał/a:
może dla Ciebie

a dla ciebie ;D?
Ostatnio zmieniony przez Order Pon Sty 05, 2009 20:43, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu