Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: mani
Nie Kwi 20, 2008 8:10 pm
Książki
Autor Wiadomość
Nicolas 

Profil: Autografy
Wysłany: Wto Gru 30, 2008 5:06 pm   

O właśnie Rozmarynie.. możesz mi napisać mniej więcej swoje odczucia na temat Wiedźmina? Mam zamiar sobie wypożyczyć, jak pożyczyłem oryg grę to była książeczka z 1 rozdziałem(ze strzygą) i Mnie zaciekawiło .. Opowiedz coś o niej (temat o książkach nie czepiać się)
– Na moim sihillu – warknął Zoltan, obnażając miecz – wyryte jest starodawnymi krasnoludzkimi runami prastare krasnoludzkie zaklęcie. Niech no jeno który ghul zbliży się na długość klingi, popamięta mnie. Więc to są te słynne tajne runy krasnoludów? Co głosi ten napis?
– „Na pohybel sk***ysynom!”

gollaz 

Profil: autografy, bilety Górnika Zabrze
Kolekcjoner od: bilety od 2000
Wysłany: Wto Gru 30, 2008 5:11 pm   

Co tu dużo pisać ... genialna? Dla mnie najlepsza fantastyka jaką czytałem. Pierwsze dwie książki to zbiory opowiadań, na których podstawie został nakręcony film (nie wiem jak z grą jest), dalej pięciotomowa powieść. Wg mnie lektura obowiązkowa, raczej nie może się nie spodobać (przeczytali to m.in. dwaj moi kumple, z których jeden wcześniej przeczytał może tylko Main Kampf, a drugi biografię Tupaca - na tym ich przygoda z książkami się kończyła, a to pochłonęli dość szybko).

Należenie do mniejszości, nawet jednoosobowej, nie czyni nikogo szaleńcem. Istnieje prawda i istnieje fałsz, lecz dopóki ktoś upiera się przy prawdzie, nawet wbrew całemu światu, pozostaje normalny. Normalność nie jest kwestią statystyki.

Silesius, non Polonus, non Germanus

Rozmaryn 

Profil: Ultras
Wysłany: Wto Gru 30, 2008 5:16 pm   

Dobrym wstępem do Sagi Wiedźmińskiej będzie przeczytanie zbioru opowiadań (wymieniona tu przez Ciebie o Strzydze jest jednym z opowiadań właśnie). Mnie np. Wiedźmin bardzo wciągnął. Przygody Geralta, jego walki z różnej maści potworami za "psi pieniądz". Książka zawiera opisy zbliżeń erotycznych Geralta z jego partnerek, oraz używane wulgaryzmy dodają smaczku. 8)

EDIT: Alojzy dobrze prawi :mrgreen:
Ostatnio zmieniony przez Rozmaryn Wto Gru 30, 2008 5:18 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Karol91 

Profil: Autografy piłkarzy
Kolekcjoner od: 12.2007
Wysłany: Wto Gru 30, 2008 8:20 pm   

Co do Wiedźmina to ostatnio przeczytałem 1 część opowiadań czyli "Ostatnie Życzenie" a od wczoraj czytam 2 cześć opowiadań czyli "Miecz Przeznaczenia". Po tym co przeczytałem mogę powiedzieć że genialna ;)

Michael900 

Wysłany: Pią Sty 02, 2009 3:11 pm   

Ja aktualnie czytam "ulica maska"

zamulony

Wysłany: Sob Sty 03, 2009 10:00 am   

Osobiście bardzo polecam książki :

Pennant, Cass: „Congratulations, „You Have Just Met The ICF”

Pennant, Cass/King, Martin: „Terrace Legends”

a dla osób które nie władaja angielskim w takim stopniu żeby móc przeczytać książkę to polecam:

Martin King&Martin Knight: „Hoolifan”

Rozmaryn 

Wysłany: Sob Sty 03, 2009 7:00 pm   

Można te dwie pierwsze po polsku kupić? A za "Hoolifan'a" zabieram się jakiś czas i nie mogę zacząć :D

zamulony

Wysłany: Sob Sty 03, 2009 7:14 pm   

Narazie nie spotkałem sie z Polskimi wersjami :)

Ale czytałem, że jedna z tych książek jest w tłumaczeniu, lecz nie pamiętam jaka. Będzie to tak samo jak z "Hoolifanem".

Jeśli nie możesz się zabrać za "Hoolifana" to robisz błąd :D :D :D :D :D

Bo książka naprawdę ciekawa !

Paolo di Canio

Rozmaryn 

Wysłany: Sob Sty 03, 2009 7:50 pm   

Skoro lubisz takie klimaty, a sądzę że tak- to polecam publikacje książek Romana Zielińskiego- "Liga chuliganów" oraz "Pamiętnik kibica", pierwszą już pochłonąłem jakiś czas temu, a drugą właśnie zamawiam.

zamulony

Wysłany: Sob Sty 03, 2009 8:09 pm   

Hehe Polskie ksiażki w takich klimatach mam przeczytane prawie wszystkie :D

Paolo di Canio

stoper 

Profil: autografy:głownie ROMA,pozniej lubiani gracze
Kolekcjoner od: IX 2008
Wysłany: Sob Sty 03, 2009 8:53 pm   

o czym tak wlasciwie jest hoolifans? nie chodzi mi o streszczenie calej ksiazki, tylko o czym to jest. moze bym i ja przeczytal?? ;]

22.07.1927 r.

zamulony

Wysłany: Sob Sty 03, 2009 9:02 pm   

""Hoolifan" to unikalna książka, która nie ma odpowiednika na polskim rynku wydawniczym. Rzetelnie, ale i z dużym poczuciem humoru, opisuje rzeczywistość angielskich stadionów, zanim te stały się wzorcem do naśladowania dla całej Europy.

"Hoolifan" to pozycja obowiązkowa dla wszystkich fanów piłki nożnej. Wprowadza nas w sam środek jednej z najgroźniejszych i najsłynniejszych grup chuliganów – Headhunters (Łowców głów) – fanatyków Chelsea Londyn. Martin King, od ponad 30 lat zagorzały kibic The Blues, przedstawia całą prawdę o „angielskiej chorobie“, jak nazywano kiedyś angielskich pseudokibiców."

Paolo di Canio

Order 

Profil: Motyle.
Kolekcjoner od: 2007-09
Wysłany: Pon Sty 05, 2009 9:26 pm   

polecam stronę www.biblionetka.net po ocenieniu bodajże 30 książek system ci wybiera takie, które mogą cię zainteresować. czasami wybiera książki głupie po prostu, ale kilka fajnych mi sie trafiło ;D.

[ Dodano: Pon Sty 05, 2009 9:26 pm ]

polecam stronę www.biblionetka.pl po ocenieniu bodajże 30 książek system ci wybiera takie, które mogą cię zainteresować. czasami wybiera książki głupie po prostu, ale kilka fajnych mi sie trafiło ;D.

Sawik 

Profil: Autografy piłkarzy i trenerów
Kolekcjoner od: 12.01.2009
Wysłany: Pią Sty 23, 2009 6:32 pm   

Nie lubię czytać książek,czytam tylko gazety piłkarskie lub lektury szkolne.Jak nie muszę to nic nie czytam ;D

pozdr0 <faja>

Czarek 

Profil: Autografy, Szaliki
Kolekcjoner od: Listopad 2008
Ostrzeżeń:
 2/4/4
Wysłany: Pią Sty 23, 2009 7:07 pm   

ronaldinho@ napisał/a:
Nie lubię czytać książek,czytam tylko gazety piłkarskie lub lektury szkolne.Jak nie muszę to nic nie czytam ;D

pozdr0 <faja>

Widać.

Żeby nie było OT to polecam kasiążki z serii "Wędrowicza" fajne.

Odpowiedz do tematu