Wysłany: Pią Wrz 30, 2011 21:29 Jak zdobyć certyfikat autentyczności?
Witam. Tak sobie pomyślałem, że kolekcjonowanie autografów mogłoby być ciekawym zajęciem. Cóż mieć autograf i to jeszcze kogoś znanego pewnie daje dużo satysfakcji. Ja niestety nie posiadam autografów, bo gdy ktoś znany przyjeżdża to są takie tłumy, że uzyskanie podpisu graniczy z cudem (ops przepraszam, poprawka, właśnie sobie przypomniałem, że 2 lata temu byłem na biegu ulicznym i każdy dostawał dyplom, a potem była kolejka po autograf Roberta Korzeniowskiego, więc tu poprawiam mam 1 autograf znanej osoby).
Tak jak już napisałem zdobycie autografu nie jest proste, ale w dzisiejszym świecie internetu, elektronicznej poczty, allegro, eBay etc. wszystko jest możliwe. Zacząłem więc szukać na allegro. Spotykałem się z autografami piłkarzy z lat 80 za 50zł, a także współczesnych znanych ludzi za 2zł. Wiadomo jednak, że trudno udowodnić autentyczność takiego podpisu, dlatego też często do autografów dołączane są certyfikaty autentyczności.
No dobra do czego zmierzam...? Otóż załóżmy, że wybiorę się na mecz Ligi Mistrzów i zdobędę autograf jakiegoś słynnego piłkarza. Co musiałbym zrobić by uzyskać certyfikat autentyczności?
95% tych certyfikatów jest nic nie warta, bo każdy może to sobie w domu wydrukować, w większości przypadków certyfikat świadczy o tym, że autograf jest podrobiony.
[quote=\"gelu\"]Na pewno nie uzyskasz certyfikatu autentyczności na autografy zdobyte drogą listowną. Kiedyś w DD TVN o tym mówili.[/quote]
No tak, ale mi chodziło o to, co zrobić by uzyskać certyfikat autentyczności osobiście zdobytego autografu? Idę do jakiegoś biura co się tym zajmują, oni badają autentyczność i wystawiają certyfikat czy jak to jest?
Jak Jackson zmarł na allegro pojawiła się cała masa jego autografów. Bardzo dużo to podróby. Ktoś kto sprzedawał podrobiony autograf zazwyczaj wystawiał aukcje na kilka dni i tylko opcje kup teraz. No i gdzieś tam słyszałem, że można w jakiśtam sposób sprawdzić czy autograf jest autentyczny, ale nie wiem jak.
[ Dodano: Nie Paź 02, 2011 4:12 pm ]
Właśnie linka znalazłem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum