Ogłoszenie 

Obsluga informatyczna firm Sukienki outsourcing

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Woland
Wto Kwi 21, 2009 12:01
Rosja vs. Gruzja
Autor Wiadomość
andartur 

Kolekcjoner od: Dłużej niż TY.
  Wysłany: Wto Sie 12, 2008 07:10   Rosja vs. Gruzja

Witam, czytając alfabet użytkownika Palladino natrafiłem na taką wypowiedź o Rosji:

Cytat:
A teraz najazd tych dwulicowych, chciwych pyszałków na Gruzję.

Ziutku, ale to co piszesz jest po prostu GÓWNO prawda!

To właśnie Gruzja wjechała pierwsza swoimi czołgami dnia 8 sierpnia (tak, w dniu rozpoczęcia olimpiady) na teren Osetii Południowej, które jest częścią autonomiczną Gruzji.

Sprawa jest dokładnie taka sama jak z Kosowem - wtedy większość Polaków "broniła" obywateli Kosowa (ja akurat byłem za jedną Serbią <cwaniak> ) , a teraz? Czemu Polacy nie broną aspiracji Osetii Południowej? Wogóle dla mnie błędem było zadawanie się z Saakaszwilim, człowiekiem całkiem nieodpowiedzialnym (akurat tutaj, o dziwo, zgadzam się z Millerem).

Zachód pozwolił na odłączenie Kosowa, to dlaczego nie Osetii Południowej?

Jak dla mnie cały konflikt zakończy się tym, że Rosjanie przejadą całą Gruzję, trochę jedynie postrzelają, a potem wrócą - to będzie "klaps pouczający".

Palladino 

Profil: autografy piłkarzy
Kolekcjoner od: 2007-08
Wysłany: Wto Sie 12, 2008 08:27   

Wiem, ale to Rosja jak zawsze to prowokuje. Przecież to każdy wie, że zaatakowała Gruzję nie po to by bronić swoich obywatelów, tylko po to, żeby uzależnić dostawy ropy dla Europy od Rosji.

andartur 

Wysłany: Wto Sie 12, 2008 08:34   

Palladino napisał/a:
Wiem, ale to Rosja jak zawsze to prowokuje

Według polskich mediów.

Palladino napisał/a:
Przecież to każdy wie, że zaatakowała Gruzję nie po to by bronić swoich obywatelów, tylko po to, żeby uzależnić dostawy ropy dla Europy od Rosji.

Nie zgodzę się, tutaj akurat chodzi tylko o Osetię, Gruzini biorą grosze ze tranzyt. Nie każdy konflikt ma podłoże "zarobkowe".

Pozdro ;)

Palladino 

Wysłany: Wto Sie 12, 2008 08:34   

Teraz wg mnie priorytetem powinno być wynalezienie alternatywnego źródła energii, żeby Rosja i Arabia Saudyjska nie rosły w siłę, nie narzucały swoich cen i nie wyposażały innych groźnych państw (Wenezuela) i terrorystów w broń za pieniądze z ropy. Wydaje mi się, że Rosja jak zawsze postawi na swoim i osetia dołączy do Rosji. Ale każdy ma inny pogląd i nic mi do tego, ja wyraziłem swój w alfabecie.

andartur 

Wysłany: Wto Sie 12, 2008 08:56   

Ja ogólnie mówię ch*j w dupe ekologom - powinno być tak jak we Francji - elektrownie jarowe i atomowe, bądź tak jak w Niemczech - elektrownie wiatrowe (ale to akurat w Polsce w części kraju). Kiedyś rząd Buzka miał pomysł ściągania ropy z Norwegii, ale niestety, rząd Millera z tego zrezygnował.

A co do ropy i alternatywnego źródła... :roll:

Palladino napisał/a:
Wydaje mi się, że Rosja jak zawsze postawi na swoim i Osetia dołączy do Rosji.

To się stanie na 90%, jakieś korzyści teraz muszą mieć :twisted: Ale jak mowie - Gruzini chcieli być cwani, przesunęli wojska do Osetii i myśleli, że mimo Olimpiady nic się nie stanie. A tak dali pretekst Ruskom do ataku.

Palladino 

Wysłany: Wto Sie 12, 2008 08:59   

andartur napisał/a:
Ja ogólnie mówię ch*j w dupe ekologom - powinno być tak jak we Francji - elektrownie jarowe i atomowe, bądź tak jak w Niemczech - elektrownie wiatrowe (ale to akurat w Polsce w części kraju).

Wszystko byle nie ropa ;)

tkrass 

Wysłany: Wto Sie 19, 2008 22:55   

moja opinia jest taka że niezależnie od tego co robiła Gruzja to ruskim nic do tego. Rosja wykazała się ogromną hipokryzją nazywając swoją misję pokojową i używając wojsk pokojowych mających pomóc w utrzymaniu pokoju w płd osetii do naruszenia rzeczywistego terytorium Gruzji. Rosjanie robią to po pierwsze żeby pokazać małemu narodowi gruzińskiemu kto tu rządzi a po drugie żeby pokazać europie że rurociągi mają iść przez rosję. uważam że działania nato, usa i ue powinny być znacznie bardziej stanowcze.

it was always burning since the world's been turning

we didn't start the fire

but when we are gone will it still burn on and on and on?

Nicolas 

Profil: Autografy
Wysłany: Sro Sie 20, 2008 06:10   

Rosja hmm dziwny kraj ... NA miejscu Kaczki nie podskakiwał Rosji. Każdy mówi NATO NATO gówno prawda. Gdyby wybuchła wojna NATO nic by nie robiło. My jesteśmy pachołkami USA i tyle ...

Rosja vs Gruzja

Zaczynając od początku. Gruzja kłóciła się z Oseteńczykami o nowy kraj który miał powstać. Ale oczywiście Rosja wbiła się i mówi że pokojowo. Rosja od 100 lat zawsze pokojowo w wojnie walczy -.- .. Powinni się kłócić Gruzini z tymi Oseteńczykami a nie się Rosja wpierdziela. Im zależy tylko na ropie. Nigdy nie lubiłem Rosjan i nie będę. Nigdy nie mieli dobrego zarządcy. Naród głupi bo głupi, ale to wszystko przez władzę. Oczywiście zamiast chleba w Rosji zawsze była gorzałka..

Animowana historia Polski..
Ostatnio zmieniony przez Nicolas Sro Sie 20, 2008 06:13, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu