1. Oblicz procentową (% masowy) siarki i tlenu w kwasie siarkowym (IV).
2. Oblicz ile gramów wody należy odparować z 300cm3 50-procentowego roztworu kwasu azotowego (V) o gęstości 1,3 g/cm3, aby otrzymać roztwór 68-procentowy.
Proszę o pomóc, jesteście moją ostatnią deską ratunku..:(
Ja bym chciał, żebyście mi pomogli krótko przedstawić bohaterów 'Zemsty': Cześnika, Rejenta, Klary, Wacława, Podstoliny i Papkina oraz jak się przelicza masę na prędkość.
Na ciało działa na ziemi siła ciężkości równa 30 N. Jaką masę będzie miało to ciało na planecie, gdzie przyciąganie jest 6 razy większe niż na Ziemi.
Może źle sformułowałem polecenie
Fg = m*g
Fg = m2*6g
30=m*10
m=3 kg
m2=1/2
Ale zadanie jakieś dziwne, nie wiem, czy dałem dobre założenie z tym Fg (siły cieżkości w obu przypadkach są równe?). Jak źle założyłem, to nie wiem, nie mam czasu nad tym teraz myśleć
I jeszcze do kogoś, kto lubi niemiecki. Chciałbym, żeby ktoś pomógł mi ułożyć dialog 'w sklepie odzieżowym' na poziomie pierwszej klasy gimnazjum. Na jutro i to jest dość pilne. Proszę o pomoc
_________________ \\\"- I tak nie umiał grać. Chciałem go do drużyny rezerw! - Bill Shankly na temat zawodnika Celticu - Lou Macari, który zlekceważył Liverpool, faworyzując Manchester United w sprawie ewentualnego transferu.\\\"
Wykonuję prezentację dot. Zbigniewa Herberta na konkurs. Mam 15 slajdów i kompletnie nie wiem co dodać jeszcze, a slajdów musi być co najmniej 20. Pomóżcie, piszcie propozycje, ew. opinie na temat jego twórczości i jak możecie to wklejcie linki okładek jego znanych książek.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum