Co do pierwszego i drugiego zadania to moim zdaniem nie są dobrze rozwiązane, gdyż oprocentowanie depozytów podaje się zazwyczaj w skali roku, więc jeżeli roczne oprocoentowanie wynosi 6% to dwumiesięczne 1% (6 okresów w roku po 2 miesiące). Po prostu kapitalizacja odsetek jest co 2 miesiące, ale oprocentowanie jest w skali roku - nie ma zaznaczone, że jest inaczej. Tak więc wynik wyjdzie troche mniejszy, nie chce mi się przeliczać
Ostatnio zmieniony przez Michał Sro Sty 19, 2011 10:12, w całości zmieniany 2 razy
Ty jesteś na studiach, to wyższy poziom. U mnie w liceum się takie zadania rozwiązywało licząc oprocentowanie właśnie w takiej skali, w jakiej jest kapitalizacja odsetek.
Poszukuję literatury przedmiotu do prezentacji maturalnej o utopii i antyutopii. Na razie mam tylko "Spotkania z utopią" J. Szackiego i "Od utopii do antyutopii" A. Kowalskiej. Z góry dzięki.
żle to jest po części, jak dzielisz przez cosx to po pierwsze musisz przyjąć, że x jest różne od pi/2 + kpi, a po drugie jak widać, dla cosx=0 równanie ma rozwiązanie. bezpieczniej zrobić to tak:
sin2x=cosx
2sinxcosx=cosx
cosx(2sinx-1)=0 => cosx=0 v 2sinx=1
no i wychodzą rozwiązania: x=pi/6 + 2kpi v x=5pi/6 + 2kpi v x=pi/2 + kpi
[ Komentarz dodany przez: mani: Wto Lut 15, 2011 8:15 pm ]
Racja, sorry za wprowadzenie w błąd. Pora iść spać chyba
Proces krakowania jednego mola heksadekany może przebiegać z utworzenia następujących węglowodorów: 1 mol heptanu, 3 mole etenu oraz 1 mola propenu. Zapisz przebieg reakcji za pomocą wzorów grupowych. Podaj ilość wiązań węgiel-węgiel, które uległy rozerwaniu podczas tej reakcji.
Liczby {1,2,3,4,5,6,7,8} ustawiamy losowo w szeregu. Oblicz prawdopodobieństwo, że w tym ustawieniu suma każdych dwóch sąsiednich liczb będzie nieparzysta.
Gdyby komuś się nudziło... Nie wiem dlaczego, ale wynik, który wychodzi (~0.029) wydaje mi się za mały.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum