Ogłoszenie 

Obsluga informatyczna firm Sukienki Serwery dla firm

Poprzedni temat «» Następny temat
Lektury szkolne
Autor Wiadomość
John 

Kolekcjoner od: 2010-10

Wysłany: Czw Paź 14, 2010 19:14   Lektury szkolne

Witajcie,
czy chętnie czytacie lektury szkolne ? Ja musze do 26 pazdziernika przeczytac Krzyżaków a jest to strasznie nudne i na dziesiątej stronie zasnąłem ;]
Poradźcie co robić ?!

Nicolas 

Profil: Autografy
Wysłany: Czw Paź 14, 2010 19:20   

Przeczytać??
Osobiście Krzyżaków przeczytałem 2,5 raza(ta połówka to kilka "rozdziałów") i uważam, że książka może z początku nie chwyta, lecz po przeczytaniu połowy można się wciągnąć...

Osobiście lubię czytać, lecz nie lektury szkolne(choć jak dotąd wszystkie, które były przeczytałem) Teraz mam dywizjon 303(który "znam na pamięć" od kilku lat), a reszta lektur nie wygląda zbyt interesująco, ale cóż zrobić? Czytać....

Animowana historia Polski..

John 

Wysłany: Czw Paź 14, 2010 19:23   

A bardzo się różni film od książki,bo prawie 600 stron do 26-tego to nie przeczytam ;)
Co robić ? :roll:

Nicolas 

Profil: Autografy
Wysłany: Czw Paź 14, 2010 19:33   

Skoro wiesz, że nie przeczytasz(choć dziwne) znajdź kilka streszczeń przeczytaj dokładnie, obejrzyj film i mniej więcej będziesz wiedział co i jak ;)

Zostało Ci 12 dni ;) 50 stron dziennie to nie dużo, a jak się zepniesz to nawet szybciej niż te 12 dni ;p

Animowana historia Polski..

paolo 

Wysłany: Czw Paź 14, 2010 19:53   

http://krz.ostatnidzwonek.pl/a-632.html

Przeczytałem te 44 strony, rozwiązałem szybki test i dostałem 5 na sprawdzianie ze znajomości lektury. Polecam

John 

Wysłany: Czw Paź 14, 2010 20:07   

Dzięki paolo!
Napewno się przyda

Unkas 

Kolekcjoner od: 2008
Wysłany: Czw Paź 14, 2010 20:19   

Lektury czytam chętnie, lecz czasu brak :( W tym roku omówiliśmy już trzy lektury, a ja żadnej nie miałem nawet w ręce (dzięki streszczeniu dostałem +3 z kartkówki dot. treści "Wesela"). Na poniedziałek mam przeczytać kolejną lekturę - "Przedwiośnie". To bym przeczytał, ale nie ma tej książki w żadnej bibliotece w moim mieście :-/.
"Krzyżacy" obok "Lalki" to dla mnie najciekawsza lektura. Przeczytałem ją w pierwszej klasie gimnazjum. Leciałem z tym w dość szybkim tempie i łącznie przeczytałem dwa tomy, które w sumie miały ponad tysiąc stron. Polecam przeczytanie tej powieści, bo jest świetna, mimo tego, że na początku może się wydawać nudna. Poza tym nie wiadomo czego można się spodziewać na ewentualnej kartkówce. Tak więc czytajcie lektury ku chwale narodu!

gelu 

Profil: Autografy uczestników MŚ
Kolekcjoner od: 08.2006
Wysłany: Pią Paź 15, 2010 16:41   

Co do ciekawszych lektur to tak:
-Mistrz i Małgorzata - najlepsza lektura (no, na poziom rozszerzony, ale zawsze) jaką przeczytałem - polecam ;] . Przeczytałem w 5 dni.
-Zbrodnia i Kara - przeczytałem dwa razy, też dobra książka, chociaż za dużo psychologizmu bohatera.
-Pan Tadeusz - drugi raz mi się świetnie czytało, lecz za pierwszym razem nic z tego nie rozumiałem (to było w gimnazjum).

Z lektur, których nie przeczytałem do końca to: Quo Vadis (1/3), Potop (audiobook), Krzyżacy (1/2), Syzyfowe Prace (1/2) [były na moim egzaminie gimnazjalnym] ;] . Reszta w całości.

Reszta ujdzie. Ogólnie lubię czytać lektury i inne wszelakie książki ;] .

lefty 

Profil: Podpisy rep. swoich krajów
Kolekcjoner od: zawsze
Wysłany: Pią Paź 15, 2010 18:40   

Wszystkie lektury przeczytałem w całości, ze sprawdzianów mam trójki lub czwórki, ze względu na polecenia typu "Opisz kominek w domu Scrooge'a". Trzeba było napisać, z jakiego kraju były kafelki na tym kominku... :roll:

Woland 

Wysłany: Pią Paź 15, 2010 19:36   

Krzyżaków mało kto lubi. Ja nie czytałem i nie żałuję. Tobie też radzę nie czytać bo to jest strata czasu. Jedna jedynka nie zaszkodzi, sęk w tylko w tym, żeby potem dostać z innych lektur jakieś piąteczki :) Krzyżacy raczej rzadko są na maturze, a nawet jeśli będą to jak się za nie zabierzesz to może wyjść słabo. Po za tym będziesz mógł wybrać drugi temat. Aha, żeby było jasne, popieram czytanie książek - ale tych ciekawych :)
"Gdy w życiu ludzkim występuje jawnie element nie zbadany i tajemniczy, skłonni jesteśmy od razu wszystko składać na karb jego działania. Jest to wielki błąd. Człowiek sam sobie wykuwa los. Decyduje charakter, świadomość, wiara - nie ślepe i ciemne fluidy."

Ro 

Wysłany: Sob Paź 16, 2010 12:16   

Co do Krzyżaków :

Sam nie przeczytałem gdy miałem omawiane w szkole. Obejrzałem sobie cały film i przeczytałem kilka dokładnych streszczeń i było git. W ogóle nie czytam lektur, choć muszę się pochwalić, że wczoraj przeczytałem "Kamienie na Szaniec".

mleko 

Profil: Autografy, Szaliki
Kolekcjoner od: Listopad 2008
Wysłany: Sob Paź 16, 2010 14:07   

Niedługo założycie temat, w jaki sposób obcinacie paznokcie. U mnie w LO jest tak, że z jednego sprawdzianu z lektury są 3 oceny.
1) Opis postaci [Ostatnio dostałem piękną 1, bo nie napisałem, że Faraon miał brodę]
2) Opis Historii [tu pytania o ilość krzaczków pod domem są na poziomie dziennym]
3) Analiza utworu.
Nieprzeczytana 1 lektura = 3 jedynki, świetny system.
Jakbym miał się martwić krzyżakami, to nawet bym nie wyrwał sobie włosa ze stresu.

H7 

Ostrzeżeń:
 2/4/4
Wysłany: Sob Paź 16, 2010 14:09   

To zmień szkołę na normalną.
Ostatnio zmieniony przez H7 Sob Paź 16, 2010 14:09, w całości zmieniany 1 raz  

Agresor 

Profil: Autografy.
Wysłany: Sob Paź 16, 2010 17:00   

Michael900 napisał/a:
Krzyżacy raczej rzadko są na maturze

znajdź mi taką maturę, mówimy tu o języku polskim oczywiście, na której byli w temacie Krzyżacy, bo sam jestem ciekaw. jest to lektura dla gimnazjum, więc generalnie równie dobrze mogłeś napisać, że nie musi czytać o psie który jeździł koleją bo również rzadko się tam pojawia.

co do lektur w liceum przeczytałem dwie, będąc w klasie humanistycznej, skończyłem owe liceum z dopuszczającym z polskiego a maturę podstawową napisałem na aż 50%. i jakoś żyje.

Is this their moment? Beckham... into Sheringham...

and Solskjær has won it!

Jarzab93 

Profil: autografy piłkarzy
Kolekcjoner od: czerwiec 2008
Wysłany: Sob Paź 16, 2010 17:51   

Lektury? Ostatnio przeczytałem w całości Antygonę w gimnazjum. Jestem na profilu humanistycznym w liceum, ale nie mogę się zabrać za czytanie książek, zresztą są one zapowiadane z dnia na dzień i ciężko coś przeczytać. Ostatnio brałem Kandyda, Cierpienia Młodego Wertera i Giaura. A podobały mi się "Kamienie na szaniec", to jeszcze w gimnazjum.

I like to see when you dance. It's amazing for show. I like to feel when your legs make me losing control.

Odpowiedz do tematu