Ogłoszenie 

Obsluga informatyczna firm Sukienki outsourcing

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Woland
Wto Sie 19, 2008 23:21
Filozofia
Autor Wiadomość
tkrass 

Wysłany: Wto Sie 19, 2008 22:50   Filozofia

Ponieważ poruszony został temat nietzscheanizmu to proponuję taki, osobny dział w którym będziemy mogli o tym dyskutować. Ja osobiście interesuję się filozofią jedynie europejską, w tym roku mam zamiar startować w OF. Na razie jednak z nauką kiepsko obcykaną mam tak naprawdę dobrze tylko starożytną Grecję. Resztę tylko liznąłem. Jeśli chodzi o filozofów bardzo lubię Sokratesa i w związku z tym również bardzo chętnie czytam dialogi Platona. Z nowożytnych najbardziej chyba Kartezjusza.

No to tu możemy podyskutować o filozofii, wiem że michael900 wie co nie co bo ma taki przedmiot w szkole, nie wiem jak inni użytkownicy.

EDIT:

ups mój błąd czy któryś moderator mógłby przenieść temat do "wszystko inne"?

it was always burning since the world's been turning

we didn't start the fire

but when we are gone will it still burn on and on and on?
Ostatnio zmieniony przez tkrass Wto Sie 19, 2008 23:00, w całości zmieniany 1 raz  

Woland 

Wysłany: Wto Sie 19, 2008 23:26   

No rozmawialiśmy kiedyś o filozofii :D Jeśli o mnie chodzi to ja jak najbardziej też się interesuję. Tylko, że ja nie mam żadnego ulubionego filozofa. Na nikim się nie wzoruję. Jak coś - to samemu tworzyc jakąś koncepcję filozoficzną od zera :D
"Gdy w życiu ludzkim występuje jawnie element nie zbadany i tajemniczy, skłonni jesteśmy od razu wszystko składać na karb jego działania. Jest to wielki błąd. Człowiek sam sobie wykuwa los. Decyduje charakter, świadomość, wiara - nie ślepe i ciemne fluidy."

Woland 

Wysłany: Czw Sie 21, 2008 14:41   

Ogólnie to też muszę wspomnieć, że jak parę razy natrafiłem u siebie na jakąś ciekawa myśl, to później okazywało się, że jakiś tam filozof już to wymyślił kiedyś... ;) Ciężko w tych czasach coś nowego stworzyć :) Trzeba się chyba skupić na problemach nie ponadczasowych, ale o tych współczesnych.
"Gdy w życiu ludzkim występuje jawnie element nie zbadany i tajemniczy, skłonni jesteśmy od razu wszystko składać na karb jego działania. Jest to wielki błąd. Człowiek sam sobie wykuwa los. Decyduje charakter, świadomość, wiara - nie ślepe i ciemne fluidy."

Odpowiedz do tematu